Els escriptors del Duc

Paula Martínez i Lluna Pallejà, 3rC

El nostre institut té bastants professors que, a més a més de donar classes, escriuen relats o altres tipus d’escrits  Això creiem que és important perquè ens transmeten una altra manera de veure les coses. Estem orgullosos de poder treballar amb ells i tenir aquests referents. Entre els alumnes del Duc pensem que també hi pot haver algun futur escriptor o alguna futura escriptora. Els llibres d’aquets professors poden inspirar-nos. Per això parlarem dels nostres escriptors…

La Imma Monsó ha publicat sis llibres, alguns dels quals han estat premiats. L’autora s’inspira en la vida i el que hi ha al seu voltant. Per a ella és important la manera de sentir-se dintre de la història que està escrivint i adoptar un punt de vista més intern.

L’últim llibre que ha publicat es titula La dona veloç, que tracta de la vida d’una dona i les anècdotes que li passen cada dia. A través de les relacions  i de les històries que va explicant ens assabentem de la vida de la família Bach a la qual pertany l’Agnès. Aquesta és una dona molt ràpida que intenta  aprofitar el màxim temps possible. Amb aquest llibre ha guanyat el premi RAMON LLULL DE LES LLETRES CATALANES, un dels premis més importants de Catalunya, amb el que  l’Imma s’ha consagrat com a escriptora.

Una de les altres escriptores és Montse Flores. La Montse escriu  gràcies a la seva àvia perquè li explicava històries que ella mateixa s’inventava. A partir d’aquí va començar a llegir molt per potenciar la seva imaginació i ha utilitzat la lectura com a refugi personal. Va començar a ensenyar el que escriu fa dos anys, però el primer que va publicar va ser a l’any 1993.

L’últim llibre que ha publicat es titula L’aigua del Rif que tracta de la història de l’Ahmed, un nen que lluita per trobar el seu espai en el lloc que l’envolta i que no és conscient dels seus límits. Quan la Montse escrivia aquesta història no pensava en ningú en concret; ella creu que l’Ahmed podria ser tothom en algun moment de la nostra vida. Ens ensenya que tots som iguals i que no hem de discriminar a ningú.  Amb aquest llibre va guanyar el primer premi de bones pràctiques en dinamització lectora amb la seva experiència a la presó model de BCN.

Carme Alerm és una altra professora de l’institut que escriu. Des de petita que li agradava molt escriure i durant la seva vida ha escrit diversos articles i algun relat, però des de l’any passat  -per motius personals- va començar a escriure relats, dels quals ha publicat quatre en català i un en castellà. També ha traduït alguna obra de teatre.

Carme s’inspira en els sentiments, en les persones que ja són grans i que han viscut moltes coses a la seva vida, en coses que li han passat al llarg del temps i que li han impactat…

Un dels relats que ha publicat tracta d’una senyora gran que està vivint en una residència, i pensa  en tot el que li ha passat a la seva vida, les coses que ha perdut i les que ha guanyat…  Amb aquesta història va voler representar la seva mare, ja que és la protagonista de la història. Amb aquesta història va guanyar un premi a Igualada.

L’últim escrit tracta d’una malaltia que es diu “síndrome de sensibilitat química”, i es va inspirar en la dona d’un amic seu.

Helena Rotés és una professora d’Història del Duc que escriu des dels 25 anys. Ha escrit diversos llibres i n’ha publicat tres. Va començar a publicar perquè volia aportar coses al món. Per escriure  s’inspira en la història, en el passat… En els seus llibres mai ha volgut representar a una persona en concret;  ha agafat diversos detalls de la gent que l’envolta i ha creat el seu personatge.

El primer llibre que va publicar –amb el pseudònim d’Hipólito Pérez l’any 1999- es diu Rosalinda , una història inspirada en Shakespeare i la seva època .  Encara que fos el primer llibre que va publicar, no va ser el primer que va escriure. Al 2004 va publicar De la finestra al balcó que va quedar finalista del Premi Pere Calders . La història tracta del món que va viure a la seva infantesa.

L’últim llibre que ha publicat és un llibre electrònic: El sueño de un hombre gris. Tracta de la biografia  d’en  Francisco Xavier , el fill del famós pintor Francisco de Goya, que somia que algú escrigui la seva biografia de pintor frustrat. És una reflexió sobre les dificultats que els  fills de personalitats importants tenen per ser ells mateixos . Al llibre podem trobar moltes imatges de Francisco de Goya  i el fet que sigui un llibre electrònic és una novetat important que volem destacar.

Francesc  Santolària és professor d’ Història.  Escriu des de fa molt temps i sempre s’ho ha plantejat com una activitat comunicativa. Ha escrit diverses coses com per exemple articles de premsa local, algun llibre d’investigació amb la col·laboració d’altres historiadors, tres llibres d’ història i la novel·la  negra Ombres d’estiu. Tots aquests escrits han estat publicats, menys una  novel·la negra  que encara ha de veure la llum. Pel que fa a la narrativa, s’inspira en la vida quotidiana i la seva pròpia imaginació.

Wenceslao Galán és professor de Filosofia i escriu  per expressar el seu pensament i les seves reflexions. Ha col·laborat en experiències d’escriptura col·lectiva entre les que destaquem  Por una política nocturna i l’ Informe Barcelona 2004: el fascismo posmoderno. També ha participat en revistes de pensament com Archipiélago, Vida y política, o A trabe de ouro. Amb el  mateix esperit ha impulsat des del seu naixement les activitats de la fundació per al pensament crític “Espai en blanc”. Escriu per expressar les seves reflexions sobre política, filosofia i actitud a la vida.

Anuncis