L’equitació

Aina Buxaus i Núria Marín, 3rE

Com ja sabreu, l’equitació és l’art de mantenir l’equilibri i domini dalt d’un cavall. Hi ha diferents tipus d’equitació. Per una banda tenim la bàsica  on el principal objectiu és aprendre a muntar a cavall i, per un altra banda , l’especialitzada: salts,  carreres, exhibició o equitació d’alta escola.

Tot va començar quan els humans van veure que el cavall servia per a una altra cosa, a part de la caça i l’agricultura. A l’edat mitjana es va crear, de fet, el primer centre d’equitació, exclusivament per a homes, on ensenyaven als cavallers a mantenir una postura recta en el combat. Aleshores van aparèixer els tornejos a cavall. La primera escola d’equitació va ser fundada pel comte Fiaschi a Itàlia el 1539. Així va ser com va néixer l’equitació com a esport i cada vegada s’anava perfeccionant.

Després de la segona guerra mundial l’equitació va començar a formar part dels jocs olímpics com a esport. A partir d’aquest moment, els cavalls van començar a millorar els passos i el genet a millorar la postura eqüestre.

Seguidament van començar a iniciar-se concursos i classes on només els més poderosos i rics podien accedir-hi. A les escoles l’únic que s’ensenyava en l’edat moderna era a mantenir una bona postura i els canvis d’aires ( de pas a trot, de trot a galop , de galop a trot i de trot a pas).

Més endavant van començar a ensenyar  a manejar les dues cordes i també la fusta. Aquestes dues coses en la història de la doma van ser molt importants perquè permetien  ampliar els passos.

Més endavant s’hi van introduir els salts i la teoria. Un cop els genets  dominaven bé el salt , el van ajuntar amb la doma. I això va fer aparèixer els concursos complets on es tractava la velocitat, la doma i el salt.

En l’actualitat l’ equitació és un esport més accessible per tothom ja que han proliferat les escoles d’equitació; però tot i així segueix sent un dels esports més cars. No obstant això, si us agraden els cavalls no dubteu a practicar aquest esport ja que és molt agradable, estareu en contacte amb la natura i gaudireu d’una bona relació amb el cavall.

Sabies que els bàrbars van conquistar gairebé tota Europa en part gràcies al estrep?

L’estrep venia de Xina i proporcionava més equilibri dalt del cavall, això feia que els genets poguessin atacar més fàcilment, ja que podien atacar i cavalcar a la vegada, de manera més pràctica.