El Languedoc-Rosselló i la seva gastronomia

Roger Ventura 3rB

Languedoc-Rosselló

Avui us descobriré les províncies de les quals prové la meva família i la seva gastronomia. Les províncies de Languedoc-Rosselló, banyades pel mar Mediterrani, guarden una clara influència de França i també de la dominació catalana, i per tant la seva gastronomia s’en veu afectada. Tractarem d’explicar-ho a continuació.

Languedoc-Rosselló

Cebes de Cevennes: Molt conegudes pel seu característic gust, aquestes especials cebes només es poden cultivar en un petit indret del  massís central francès anomenat “emplaçament de distingit gust” pel govern francès l’any 2003 a causa de les magnífiques cebes que s’hi cultiven. Aquestes úniques cebes són ingredient principal de diversos postres de la cuina d’Occitània,  gràcies a la seva especial dolçor característica, com el pastís de bolets i cebes o el bunyols  de cebes. Aquets últims es preparen amb carbassó i cebes de Cevennes i es posa canyella, llimona i 2 ous.

Ceves de Cevennes

Formatge Tomé: També molt tradicional del nord dels Pirineus és el formatge Tomé. Amb ell es fa un plat, al meu gust extraordinari,  amb puré de patates, mantega i crema fresca. Aquest plat és propi del poblet Aubrac, al sud del Rosselló. Es tracta d’un plat d’hivern ja que als Pirineus fa tant fred que es consumia quan no es podia cultivar cap vegetal. Aleshores s’havien de menjar aliments que provenien del bestiar. D’altra banda, és un plat fàcil de preparar i barat ja que no deixa de ser puré de patates i formatge fos.

Brandada de Nimes: Per últim un plat de mar: la brandada típica de Nimes, un plat elaborat amb bacallà i oli d’oliva. Aquests ingredients es barregen meticulosament fins a formar una pasta blanca cremosa, que generalment es combina amb un polsim d’all i oli d’oliva, i puré de patates bullides. Tradicionalment, se serveix amb una guarnició d’amanida verda o fos en plats gratinats. També pot untar-se en torrades i servir-se com a aperitiu.

Brandada de Nimes

A veure si us animeu, i prepareu un d’aquests plats pels vostres familiars i amics. I que us aprofiti!.