Lilian Thuram i la seva fundació lluiten contra el racisme

Marc Bernal 3rB

Lilian Thuram, un ex futbolista francès de 40 anys bastant important  i que ha jugat a molts equips de futbol -entre ells el FC Barcelona-, va néixer a Las Antillas. Amb la seva mare van immigrar cap a París per poder sobreviure en un món millor.  Té 4 germans de diferents pares perquè –segons explica- al seu país d’origen les dones esclaves són les que et poden fer esclau o lliure. La seva mare el va portar a la llibertat.

Lilian Thuram contra el racisme

A l’octubre de 2012 va presentar el seu últim treball fora dels esports,  un llibre sobre el racisme i sobre els seus herois favorits “Mis estrellas negras, de Lucy a Barack Obama”. És un llibre amb personatges que van alliberar els africans i a tots els humans del racisme.

A la contra de La Vanguardia Lilian Thuram explica més detalladament que sempre hi haurà racisme perquè  sempre hi ha un líder que et fa sentir diferent quan ets igual que ell. També explica que de petit, a França, va veure uns dibuixos animats a la TV que incloïen el racisme com una cosa bona,  ja que sortia una vaca blanca molt llesta i bonica i una negra molt tonta i lletja. Per combatre aquest racisme, explica que hi ha grups que aprenen a aplicar la lògica  d’explotar els altres. Per això necessiten inventar-se uns altres, per fer-los inferiors i aprofitar-se’n. La lectura d’aquest article és molt interessant i us animem a llegir-lo.

Lilian és el creador de la seva fundació, Fundation Lilian Thuram,  que persegueix l’educació contra el racisme. És una fundació recolzada per altres  fundacions,  entre d’altres la Fundació FC Barcelona.

Com a anècdota podem explicar que Sarkozy li va oferir ser ministre de Diversitat però Lilian  ho va rebutjar perquè assegura que el seu govern no protegia la diversitat.