Ruta del Modernisme de Barcelona

Sandra Cantero 3rB

Tots, o la gran majoria de persones, coneixem Barcelona, però segurament mai hem fet una ruta completa per aquesta ciutat. Doncs aquí trobareu una ruta ideal per fer, si voleu veure Barcelona de dalt a baix, passant per tots el monuments modernistes. Ja sabeu que la ciutat comtal és el bressol del modernisme.

Prepareu-vos per passar tot el dia a Barcelona. Un bon punt per començar la ruta seria l’Arc del Triomf, que va ser dissenyat per Josep Vilaseca i va ser l’entrada a l’Exposició Universal de 1888. Està situat al capdamunt del passeig de Lluís Companys. Seguidament pujarem per passeig de Sant Joan fins a la Casa Estapé, que es reconeix per la seva cúpula, obra de Jaume Bernades.

Arc de Triomf

Seguim pel passeig de Lluís Companys fins al Parc de la Ciutadella, que es pot considerar la primera construcció arquitectònica del moviment modernista. L’espai va ser construït a principis  del segle XVIII per a una ciutadella militar. És un lloc molt agradable per passejar els caps de setmana. Quan fa bon temps es pot llogar una barqueta i fer un volt per l’estanc. Sempre hi ha joves tocant la percussió i és un bon espectacle.

Parc de la ciutadella

Ara ens endinsem en el nucli antic de la ciutat pel carrer de la Fusina, que ens portarà a l’antic Mercat del Born, que va ser fins als setanta el mercat central de la ciutat. Dins del mercat hi ha unes ruïnes descobertes el 2001, que són part dels antics edificis de Barcelona. Aquestes ruïnes es van descobrir quan volien fer una biblioteca en aquest edifici. Segons la temporada, podràs visitar les restes d’aquests edificis al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona. El barri del Born és molt agradable de passejar. Hi ha botigues de disseny molt boniques, bars molt freqüentats, carrers estrets i antics…

Mercat del born

Davant del mercat, hi ha l’únic carrer que conserva sencer l’empedrat de llambordes. Durant aquest tram de la ruta, fixa-t’hi en els carrers del barri de la Ribera on trobaràs alguns dels  edificis més antics de Barcelona. El passeig del Born ens portarà a la Basílica de Santa Maria del Mar, un temple molt significatiu  pel gòtic català i molt bonic de veure. Si continuem pel carrer de Santa Maria trobarem el Fossar de les Moreres. La tradició diu que aquí hi ha enterrats el morts en defensa de Barcelona al 1714.

Exif_JPEG_PICTURE

Ara seguim pel carrer de l’Argenteria i creuem la Via Laietana pel carrer de Jaume I, que ens porta al centre de la ciutat. Travessem la plaça de Sant Jaume i seguim pel carrer de Ferran, que és molt interessant de visitar. Podem veure moltes botigues curioses, diferents. Trobarem un bar irlandès anomenat el Molly’s Fair City, que antigament era una botiga que conservava part de la decoració modernista de finals del segle XX. Davant hi ha l’entrada a la plaça Reial. Aquesta plaça ocupa el solar sobre el qual s’alçava el convent de Santa Madrona. Les característiques d’aquest espai són els laterals porticats, inspirats en l’ urbanisme francès. Francesc Daniel Molina (l’ arquitecte de la plaça) la va concebre com una plaça residencial amb edificis de dos pisos i golfes. Al bell mig de la plaça hi ha la font de les Tres Gràcies, i als costats, dos complexos Fanals de sis llums. Es pot prendre algun refresc i gaudir de l’ambient.

En sortir de la plaça reial trobem la Rambla, el carrer més popular. A l’època del moviment modernista no hi havia gaire sòl edificable. Això va provocar que el moviment modernista fos una excepció en aquesta zona. Però tot i així hi ha obres mestres com el Palau Güell, la primera obra d’Antoni Gaudí (l’arquitecte més peculiar del Modernisme). Gràcies a ell Barcelona va ser declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

Palau Güell

A l’altre extrem del palau, al soterrani, hi ha les cavallerisses, una arquitectura espectacular concebuda per acollir les quadres i les cambres dels palafreners de palau.

Ara anirem Rambla amunt, direcció a la plaça Catalunya. A l’entrada de la plaça Reial trobem l’Hotel Oriente. En la seva discreta façana destaquen les escultures de dos àngels que presideixen la llinda de l’arc de l’entrada principal.

Si seguim un altre cop Rambla amunt, a mà esquera, trobarem un del edificis més famosos de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu. Va ser construït per Miquel Garriga el 1847. En els seu orígens va haver de competir amb el Teatre Principal, un edifici amb una llarga tradició. El Liceu està a la cantonada de la Rambla amb el carrer de Sant Pau. A l’altra banda del carrer, esta la Camiseria Bonet, un comerç amb decoració modernista a la façana.

Teatre del Liceu

Seguim per la Rambla fins al Pla de la Boqueria, allà trobarem un Mosaic ceràmic de Joan Miró, que l’Ajuntament va instal·lar el 1976 i amb el temps és considerat una identitat d’aqueta vida popular. A mà dreta trobem la Casa Bruno Cuadros, un edifici construït per Josep Vilaseca, el mateix que va fer l’Arc de Triomf. En aquesta casa, també coneguda com “la casa dels paraigües”, destaca els seus elements orientals com la façana amb vidrieres i la galeria egípcia o el drac xinès.

I aquí acaba la nostra ruta modernista. Barcelona ha fet molts canvis durant la seva existència, ha creat molts edificis, han anat guanyant valor els seus carrers i la seves obres com la Sagrada Família o el Parc Güell.

En definitiva, Barcelona  és un bonic lloc per visitar i aquesta ruta et pot servir si vols veure l’aspecte modernista de la ciutat comtal.

Anuncis