Arcadi Oliveres fa una xerrada al DUC

Emma Heredia i Carla Nacher 3rD

El passat dijous 16 de maig va venir Arcadi Oliveres al Duc de Montblanc. Va ser la cloenda de les activitats que s’han dut a terme, dins la matèria de Ciutadania, sobre les desigualtats en el món, el consumisme i la pau. Aquestes activitats estaven guiades pel taller de la Universitat de la Pau (UNIPAU) anomenat “Teixint xarxes”. Justament, Arcadi Oliveres és el president de la Universitat de la Pau.

Arcadi Oliveras1

En la seva xerrada ens va parlar del concepte de violència. Primer ens va dir que la violència no només té ve a veure amb les armes sinó que també es pot donar amb la repressió i/o les desigualtats.

Per tant, hi ha violència de fam, és a dir, que milers de persones encara estan afectades per la fam i no és pas perquè no hi hagi menjar sinó perquè les persones són avares. Alguns països s’aprofiten d’altres per tenir més i més (societat de la opulència).  L’ONU és conscient d’aquesta situació al món i s’ha posat l’objectiu  que al 2015 la fam al món havia de ser reduïda a la meitat. Però el que passa en aquests moments de crisis mundial és que està augmentant.

En el tema de l’aigua també hi ha moltes desigualtats que generen violència entre els que la pateixen. A Estats Units poden gaudir d’uns 500 litres d’aigua al dia, mentre que a Europa disposem d’uns 300 i a Àfrica d’uns 8 litres per dia. Aquesta desigualtat també s’hauria de corregir. Es pot fer, però, de nou, alguns països estan interessats  que aquesta situació no canviï.

Aquestes desigualtats provoquen la immigració de moltes persones que busquen una vida millor que la que el seu país d’origen els pot oferir. En els països que reben immigrants, aquests no sempre són ben rebuts. No obstant això, la immigració –va comentar- no té res de dolent, sinó que és molt benificiosa,  ja que enriqueix a la població d’un manera extraordinària (tant econòmica com culturalment). Per exemple, l’Arcadi Oliveres va explicar que la barretina catalana és de procedència turca. Igual que la llegua catalana procedeix del llatí (llengua romànica). És a dir, les poblacions són fruit de moltes barreges de les que surten enriquides.

Les guerres tenen a veure amb les armes i molts països anomenats desenvolupats les fabriquen per vendre-les als països amb conflictes Per tal de guanyar diners no es repara en la pèrdua de moltíssimes vides.

Ens hem de sensibilitzar sobre totes aquestes desigualtats que, encara que no les presenciem, ens envolten i ens fan una mica responsables si no actuem. Aquest és el missatge que Arcadi Oliveres creiem que ens volia transmetre.

La xerrada va durar al voltant d’una hora i ens va fer reflexionar sobre les desigualtats al món actual. Pot ser sí que podem fer coses perquè aquestes situacions canviïn.

Arcadi Oliveras2

Breu biografia d’Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres i Boadella va néixer al 1945 a Barcelona. Es va llicenciar en econòmiques l’any 1968 a la Universitat de Barcelona i actualment té una plaça de professor titular del departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Durant la seva època d’estudiant hi havia dictadura a Espanya i ell tenia un gran compromís amb la llibertat, la democràcia i l’autogovern de Catalunya.  Actualment és president de Justícia i Pau, una organització per a la promoció i defensa dels drets humans. És expert en relacions nord i sud, comerç internacional, deute extern i economia de defensa.

Col·labora en moviments socials i cristians, així com en diverses publicacions solidàries, I participa també en nombroses taules rodones i conferències sobre relacions nord i sud.

 

Anuncis