El càncer, una malaltia contra la que podem lluitar

Judith Serrano 3rD

El càncer és una malaltia provocada per un grup de cèl·lules que es multipliquen sense control i de manera autònoma. El nostre cos té milions de cèl·lules que formen els teixits. Aquestes cèl·lules s’han de renovar i per això, es divideixen i produeixen cèl·lules noves que substitueixen les cèl·lules mortes o lesionades. En els 46 cromosomes que formen el genoma de les cèl·lules, existeixen uns gens que controlen la vida i la mort de les cèl·lules, que afavoreixen o impedeixen la seva divisió. Quan per alguna raó aquest mecanisme de control s’altera, les cèl·lules es produeixen massa ràpid, de manera autònoma i descontrolada, i es formen els tumors. Els tumors estan considerats benignes quan les cèl·lules que el formen queden aïllades i concentrades en una zona del cos.

Càncer1

Com que les cèl·lules es multipliquen molt ràpid, la duplicació del seu genoma pot contenir molts errors (noves mutacions). Quan les mutacions proporcionen a les cèl·lules que les hereten la capacitat de migrar més enllà del tumor, es quan el tumor es converteix en maligne. La metàstasi és la fase en què les cèl·lules del tumor s’han propagat pel cos de l’individu i han generat tumors en diverses parts del nostre cos.

En general, pot arribar a matar a la persona afectada si aquesta no es sotmet a un tractament adequat. Per eliminar totes les cèl·lules canceroses del nostre cos s’utilitzen diferents tractaments, segons el tipus de càncer i la seva distribució a l’organisme. Els tractaments poden ser:

  • Locals– són la cirurgia i la radioteràpia, que pretenen extreure el tumor o eliminar les cèl·lules canceroses mitjançant la radiació d’una zona determinada del cos.
  • Sistèmics– principalment, la quimioteràpia; pretén eliminar les cèl·lules canceroses ja disperses per tot el cos. Per això, els medicaments han d’arribar a la sang i distribuir-se pels teixits. Altres tractaments sistèmics són les hormones o la immunoteràpia, que pretén estimular el sistema immunitari per lluitar contra les cèl·lules canceroses.

Hi ha molts factors que poden produir mutacions en el genoma de les cèl·lules i, per tant, que poden produir càncer. Alguns d’aquests agents cancerígens són:

  • Tabac.
  • Contaminació.
  • Determinats components químics que s’utilitzen en les explotacions agrícoles i ramaderes.
  • Radiació UV.

El càncer de pulmó és un càncer que es forma en els teixits del pulmó, en general, en les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries. Els dos tipus més importants de càncer de pulmó son: el càncer de pulmó de cèl·lules petites i el càncer de pulmó de cèl·lules no petites.

Càncer2

El càncer de mama es un càncer que es forma en els teixits de la mama, en general, en els conductes (tubs que porten llet al mugró) i els lobels (glàndules que produeixen llet). Es pot presentar tant en els homes com en les dones, tot i que el càncer de mama masculí és estrany.

Càncer3

Afortunadament el càncer d’avui dia ja no és una malaltia incurable, hi ha molta prevenció i també diversos medicaments per curar-lo i tractar-lo adequadament. D’altra banda, tots podem prevenir el càncer portant una vida sana.

Anuncis