La bulímia, un trastorn alimentari que s’ha de tractar

Larisa Penisoara i Maria Ricart, 3rB

Què és?

La bulímia és un trastorn mental i de comportament alimentari (TCA)  d’origen nerviós. La persona bulímica no pot dominar l’impuls de menjar desmesuradament i d’amagat. No té cap control en el que menja però després el sentiment de culpa l’empeny a vomitar, a abusar de productes dietètics o laxants i a seguir dietes restrictives intermitentment per no augmentar de pes.

Bulimia2

La bulímia és més difícil de detectar que la anorèxia, ja que la gent que la pateix sembla tenir una bona salut. De casos de bulímia n’hi ha sobretot entre noies adolescents, però els darrers anys ha augmentat el nombre de nois afectats.

Ets bulímic o bulímica?

Hi ha diverses maneres de detectar la malaltia. La bulímia nerviosa afecta a persones insegures, que no se senten satisfetes amb elles mateixes i s’obsessionen pel menjar i pel seu pes.

La persona bulímica enganya els altres sobre la seva alimentació i nega els vòmits. Amaga menjar i fa dietes molt estrictes; abusa de productes laxants o diürètics. Va massa sovint al lavabo quan acaba de  menjar; perd o guanya pes en poc temps; es preocupa massa pel pes ja que sempre es veu grassa. I l’afecten molt els comentaris de la gent sobre el seu aspecte i normalment pateixen canvis sobtats d’humor i depressions.

Quines són les causes?

Les causes són tan múltiples i variades com els malalts que les pateixen; no obstant això, el 80% dels casos apareix quan es comença una dieta per aprimar-se sense cap tipus de control professional. També es relaciona l’inici amb la no acceptació dels canvis corporals durant l’adolescència. Se sap que hi ha una predisposició genètica, però hi intervenen més factors: per una banda, la pressió social i dels mitjans que indueix els joves a estar prims i a associar una estètica determinada amb l’èxit i la felicitat. Per una altra, hi ha tot de factors individuals, com ara la falta d’autoestima i ser molt exigent amb un mateix.

Bulimia1

Resol-ho

Si creus que ets bulímic o saps d’algú que té els símptomes d’aquesta malaltia, tranquil, té solució. Vés a veure el teu metge de capçalera perquè t’orienti.

Tractament.

Si et diagnostiquen bulímia hauràs de seguir un tractament amb un equip mèdic multidisciplinar per treure els complexos que presenten els pacients de bulímia. L’objectiu del tractament és que la persona millori la seva autoestima i s’accepti a si mateixa, i que així sigui capaç de portar una vida saludable.

Anuncis