Bob Marley, un dels grans de la música reggae

Chema Ortiz, 3rB

Robert Nesta Marley, més conegut com a Bob Marley, fou un músic  de reggae jamaicà.  Va nèixer al 1945 a la ciutat Nine Mile, una petita localitat al nord de Jamaica. No podia imaginar que arribaria a convertir-se en un dels mites musicals del segle XX. Els seus pares van ser Cedella Malcolm, una dona jamaicana de 18 anys, i Norval Marley, un capità de l’exèrcit britànic, que es va desentendre del seu fill.

Bob Marley1

A la fi dels anys cinquanta, Robert es va traslladar amb la seva mare a Kingston, la capital de Jamaica. Una ciutat on els habitants de les zones rurals es traslladaven per millorar la seva situació econòmica. Per desgràcia però, com la majoria de les famílies rurals, la seva destinació va ser els barris pobres i miserables. La religió Rastafari -barreja de profecies bíbliques, filosofia naturista i nacionalisme negre- va tenir una gran influència en la vida de Bob Marley.

Al 1963, amb els seus amics,  van formar el grup ‘Wailing Wailers’, llançant una cançò que arribaria al primer lloc de les llistes jamaicanes. Marley es va convertir llavors  en un dels primers a escriure cançons sobre els joves delinqüents del ghetto de Kingston.

Bob Marley2

El 1966 es va casar amb Rita Anderson, i poc després la creença en la religió Rastafari va créixer, reflectint-se en les seves cançons. A causa de la ‘espiritualitat’ que emetien les seves cançons, van tenir problemes per trobar representants, fet que els restà gran part de l’èxit que esperaven. A principis dels setanta, s’alien amb Lee Perry, un productor que revoluciona el seu treball, donant com a resultat algunes de les seves millors obres, com ‘Soul Rebel‘, ‘Small Axe’, ‘400 Years’, etc. Van fer una gira europea i en finalitzar- la Bob va caure greument malalt i mori de càncer, descobert casualment arran d’una lesió que es va fer jugant a futbol. L’ 11 de maig de 1981 Bob Marley moria a un hospital de Miami als 36 anys. El seu cos va ser traslladat a la seva ciutat natal, Nine Mile, on descansa en un mausoleu. Al seu funeral van acudir el primer ministre i altes personalitats del seu país.