La festa del xai segons la tradició àrab (eid al- adha)

Anass Abajtour, 4tB

Tothom ha escoltat alguna vegada que els muslumans celebren una festa que s’anomena “ Festa del Xai” (EID AL-ADHA), però que és? Perquè ho fan?

Fiesta del cordero1

La festa del Xai és una festa que celebren cada any els muslumans el dia 10 desembre de l’any lunar -“ Du – Alhija”-  perquè al llibre del Coran es diu que un dia Allah a un dels seus profetas, concretament a Ibrahim ( Alaihi a Salam ), va fer que somies que hauria de sacrificar al seu fill Ismael ( Alaihi Salam). Llavors al despertar-se Ibrahim va explicar a l’Ismael el que havia somiat. Aquest va acceptar-ho, i li va comentar que si Allah li havia dit, doncs que el sacrifiqués.

Ibrahim anava a sacrificar el seu fill, i just abans de realitzar el sacrifici, Allah  va enviar-li un xai del cel perquè el matés en comptes del seu fill. Aquest xai començà a córrer i Ibrahim no el podia atrapar. Va trigar 3 dies en agafar-lo, i finalment el va sacrificar. Com que Ibrahim va trigar 3 dies en agafar-lo, aquest és el motiu per el qual la Festa del Xai dura 3 dies. 

Fiesta del cordero4

Des de aquell any, cada 10 de Du Al – Hija ( desembre de l’any muslumà ) tots els musulmans del món, pel matí van a pregar (només preguen 2 “rakaat”), i després l’imam dóna el “khotba” que es un discurs sobre algun tema de l’Islam. En aquesta festa parla sobre “Eid Al-Adha”, com es lògic, és a dir, es parla de l’agraïment a Allah per salvar la vida del fill. Després tots els muslumans, excepte els que son pobres i no tenen diners, van a les seves cases, a boscos, o a qualsevol lloc que ells creguin convenient, i sacrifiquen un xai. Just abans de fer passar el ganivet  pel coll del xai diuen “Allahu Akbar”, que vol dir que Allah és el més gran, ja que si no ho diuen seria “haram” aquell xai, i no se’l podrien menjar.

Fiesta del cordero3

Una vegada l’han matat, a la nit s’ajunten amb les seves famílies, celebren aquest dia i mengen les tripes del xai, ja que la carn està encara massa fresca. Al dia següent el que s’hauria de fer, encara que la majoria de la gent no ho fa, seria que tindrien que dividir el xai en 3 parts iguals. Una part l’haurien  de donar als més pobres, una altre se la mengen ells mateixos, i una altre l’haurien de posar a assecar al sol amb sal per damunt, per tal que es conservi. Aquesta festa dura 3 dies, en aquest tres dies les famílies van anant a casa de familiars, i cadascú li ofereix com es tradicional un “pinxito” amb un got de té calent, per tal de que provi el seu xai.

Ara ja teniu una petita idea de què és la Festa del Xai, i què fan els musulmans aquell dia.

Anuncis