L’amor ens ha de fer créixer com a persones i ens ha de fer lliures

 Gala Checa i Rosa Santos,3rB

Normalment es pensa que la violència de gènere es dona entre gent adulta. Però no és així. Actualment  també està present entre els adolescents i cada vegada amb més força. Per això volem parlar d’aquest tema.

Moltes joves pensen que el seu enamorat les estima, que per a ells són les úniques, que elles han de fer tot allò que els hi demani. Aquestes noies pensen que no han de fer res que no agradi als seus xicots per no fer-los enfadar. A aquesta concepció de l’amor la podem dir “amor tòxic”.

Violencia género2

L’amor veritable no és una obsessió dolorosa . No és prendre un ostatge o ser un ostatge. No és una relació que consumeix totalment , que aïlla o constreny . Creure que no podem estar complets o ser feliços sense aquest tipus de relació no és sa , i ens condueix a acceptar la privació i l’abús. I ens enganxa en la manipulació, la deshonestedat i les lluites de poder .

Aquí tenim una petita taula comparativa de les característiques de l’amor saludable i de l’amor tòxic.

 

 

AMOR SALUDABLE

 

AMOR TÒXIC

Desenvolupament de l’ésser com a primera prioritat. Obsessió amb la relació .
Espai per créixer, expandir-se; desig que l’altre creixi . Necessitat de l’altre  per ser persona (que pot ser realment por, inseguretat, soledat ).
 Interessos separats, altres amics; mantenir altres relacions significatives . Involucrats totalment; vida social limitada; negació de vells amics i interessos.
Encoratjar mútuament a expandir-se; seguretat en la vàlua pròpia. Preocupació pel comportament de l’altre, por a que l’altre canviï.
Compromís, negociació o prendre torns per ser líder. Resolució de problemes en conjunt . El poder d’un sobre l’altre, buscar el control; retrets; manipulació passiva o agressiva.
 Abraçar mútuament la individualitat de l’altre. Tractar de canviar l’altre a la nostra imatge.
 La relació s’enfronta amb tots els aspectes de la realitat . La relació està basada en una falsa il·lusió i en l’evasió del que no és plaent.
 Tots dos es cuiden a si mateixos; l’estat emocional no depèn de l’altre . Expectativa que un arregli la situació o rescati a l’altre .
Habilitat per gaudir en soledat . Incapaç de suportar la separació; estar enganxats.

De tot això, podem concloure que l’amor no ha de ser dolorós. Hi ha dolor involucrat en qualsevol relació , però si és dolorós la major part del temps, llavors alguna cosa no està funcionant .

Violencia género1

No hi ha res dolent amb desitjar una relació, és natural i saludable . No hi ha res dolent amb voler una relació que duri per sempre, però de vegades tenim unes expectatives que no acaben com pensàvem; quan la realitat és torça  pensem que som les víctimes d’aquesta relació.

Creiem que hem de començar a veure les relacions no com objectius, sinó com oportunitats per créixer  com a persones. Llavors podrem entendre que una relació que acaba no és un fracàs o un càstig; és una lliçó .

Els mitjans de comunicació i la violència de gènere

 El passat dia 7 d’octubre de 2013 va ser assassinada una noia a Tàrrega (Lleida) per la seva parella; ella tenia 14 anys i la seva parella 18. Sembla que el  pare de la noia no estava d’acord amb la relació de la seva filla i aquest noi, i molts dels seus amics tampoc. Semblava un noi problemàtic, i així va ser. La noia volia tallar amb el seu noi i aquest va anar a  casa seva per la tarda i la va assassinar. El noi va confessar el que va fer al seu pare i el pare va acompanyar-lo a la comissaria.

Violencia género3

Ja van 37  víctimes amb aquesta noia assassinada per violència de gènere a Catalunya fins ara, i la xifra encara va augmentant. Tenim que aturar-la. Les dones tenen por als seus marits i parelles pel mal que els hi puguin fer, o perquè pensen que les seves parelles les estimen.

Per tal d’acabar amb aquesta violència, s’han creat moltes actuacions, com per exemple, el 016 -que es el número contra la violència de gènere i que no deixa rastre a la factura-, centres d’acollida per a les dones, ONG’s..etc. Però no és suficient, encara hi segueixen havent-hi cassos de violència de gènere.

Individualment, nosaltres els adolescents, davant de  qualsevol cas d’aquest tipus, aconsellem  la denúncia o allunyar-se de la persona que està al nostre costat,  trencar  amb la relació. El amor no significa possessió, significa llibertat, sense posseir a ningú. L’amor tòxic que ens anul·la com a persona no es saludable, i per  tant el tenim que allunyar de les nostres vides.

Vviolencia de genero4

Volem afegir que la violència de gènere no només és cap a les dones, també hi han casos de dones cap als homes. Qualsevol persona pot estar sota el fet de la violència de gènere. Per això, volem transmetre un sol, missatge: DENUNCIA!!!, no et quedis en silenci, no tinguis por.

Anuncis