Doris Lessing, Premi Nobel de literatura i una feminista compromesa

Joanna González i Iván Argelaguet, 3r C

Doris Lessing, nom de casada de Doris May Tayler, va néixer a Kermanxah (Pèrsia, actual Irán) el 22 d’octubrede 1919, on s’havien traslladat per feina seus pares. I va morir a Londres el 17 de novembre de 2013. Va ser una escriptora i feminista britànica, compromesa social i políticament, i guanyadora del Premi Nobel de Literatura del 2007.Doris Lessing1

 Biografia

 El seu pare, Alfred Tayler, un oficial de l’exèrcit britànic, va ser víctima de la Primera Guerra Mundial, en la qual va patir diverses ampuntacions. Quan Doris tenía sis anys, la família es va traslladar a l’antiga colònia britànica de Rhodèsia del Sud,l’actual Zimbawe.

El seu pare va comprar una granja que no va  prosperar i la seva mare es va esforçar per viure com una dama georgiana. Aquest fet va tenir un impacte perniciós en la seva filla,  la qual va descriure aquestes circumstàncies en la primera part de la seva autobiografia  Sota la meva pell al 1994. Doris Lessing, en la seva estada a l’Àfrica, descobrí la bellesa de la naturalesa, però també la discriminació racial, contra la que va lluitar durant la seva vida.

Lessing  va estudiar en un internat durant un temps;  als catorze anys va abandonar l’educació formal  i va tenir diverses ocupacions, alhora que va començar a experimentar en la  literatura. Al 1939, amb 19 anys, es va casar amb el funcionari Frank Charles Wisdom, amb qui va tenir un fill, John, i una filla, Jean, i del qual es va divorciar el 1943.

 Un any després va contreure matrimoni amb Gottfried Lessing, un exiliat jueu-alemany a qui va conèixer en un grup literari marxista, i amb el qual va tenir un altre fill, Peter. Després de divorciar-se de Lessing, l’escriptora es va traslladar al Regne Unit amb el seu fill menor, deixant a Sud-àfrica als altres dos. No volia desaprofitar el seu intel·lecte a la sola tasca de ser mare. Va militar al Partit Comunista britànic entre 1952 i 1956 i va participar en campanyes contra les armes nuclears. També va criticar el règim sud-africà li això va fer que no pugués entrar en aquest país entre 1956 i 1995.

 La seva obra

 Com a escriptora, Doris Lessing inclou en les seves obres moltes vivències personals: el racisme que va viure, la política, el feminisme…. La novela que la va portar a la fama és Quadern daurat. No obstant, ha escrit moltes novel·les on ha criticat la segregació racial i les injustícies. Algunes de les seves obres són: Canta la hierba en 1950, Éste era el país del Viejo Jefe en 1951, Cinco novelas cortas en 1953, La costumbre de amar en 1957,  Al final de la tormenta en 1958.

 Per la seva obra, ha rebut diferents premis, entre el que destaquem el Premi Internacional Catalunya al 1999, el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres al 2001 i el Premi Nobel de Literatura al 2007.

Durant les últimes dècades de la seva vida, Lessing ha viscut al mateix carrer del londinenc barri de West Hampstead, cuidant al seu fill invàlid Peter i sense abandonar la seva activitat literària. És un exemple per tots nosaltres i us animen a llegir una de les seves obres.