Tallistes, un ofici en desaparició

Júlia Marco, 3rD

Es diu tallista, tallador o obridor a l’artista que fa obres amb tallades, ja sigui en coure, pedra o marbre, però majoritàriament es fa servir fusta a causa de la dificultat que presenten els altres materials.

Els tallistes fan servir materials, que són capaços de rebre impressions de la multitud d’espècies dels seus brillants burins, enformadors, gúbies i cisells, que són els instruments que viuen al seu taller per tal de dur a terme les seves obres.

En les obres que tallen produeixen coses com flors, estàtues, plantes, fulles, cartrons, arrugues i tota mena d’objectes, sense que hi hagi cap element de la natura que no es subjecti al seu art i habilitat.

Tallistes

Un exemple de tallista és Joan Marco, que va començar a aprendre a fer talles de fusta d’un mestre artesà quan només tenia 14 anys i ara que en té 77 el mestre és ell. Va néixer a barri de Sants de Barcelona un tres d’agost, en plena guerra civil. Romàntic, gòtic o modernista, a en Joan no se li escapa entre les gúbies cap estil artístic. Tot hi que ja fa anys que està jubilat, encara fa alguns treballs per encàrrec, des del seu petit i amb el seu desordre ordenat taller del carrer Manzanares. Ara mateix està fent una producció de la Moreneta, un sant que gairebé té la mateixa alçada que ell i moltes altres coses.

Això sí, la seva prioritat sempre ha estat i sempre serà aquella família tan especial que tant l’ajuda i que ell tant ajuda amb els petits detalls diaris que els hi dona i que els hi donen. Fem una petita visita al  seu taller per conèixer més aquest tipus d’art que està en perill d’extinció a causa de la industrialització i que tant està afectant als artesans i a la manufactura:

http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/03/07/joan-mestre-tota-una-vida-fent-talles-de-fusta/

Anuncis