Ciutat morta, el documental premiat

Miquel Turu i Gerard Puchaes, 3r D i B

 Ciutat morta és un documental que es va transmetre pel canal 33. Tracta d’un succés que va passar el 2006. Al carrer Sant Pere de Barcelona va haver una festa en un pis de l’ajuntament. Va anar molta gent jove i alternativa. Els mossos van ser  avisats perquè estaven fent molt soroll i molestaven als veïns i van fer molt rebombori.  Algú va tirar un test des de un segon pis que va caure  al cap d’un policia, el qual va quedar paraplègic. Els mossos van agafar cinc persones (tres sud-americans i dos persones mes amb pentinats estranys i amb una estètica gòtica). Aquestes persones estaven al carrer i van ser acusades i empresonades.

Ciutat morta2

 Una de elles era una noia que, al sortir de la presó, es va suïcidar. Arrel d‘això, ha tornat a reobrir-se el cas. En el documental, es comenta que hi ha dues versions dels fets. La oficial, que explica que els joves de la presó li van tirar una pedra al policia i el van deixar paraplègic. Però els metges diuen que no és possible que fos una pedra; que ha de ser un objecte gran tirat des de d‘alt. I la que sembla més real, que consisteix en que algú va llençar un test des de d’alt del pis i va caure al cap del policia.

 D’altra banda, en el documental es diu que els mossos van agafar tres nois sud-americans i un noi negre, que finalment era fill d‘un alt càrrec de les Nacions Unides i, després de maltractar-lo, el van deixar sortir. Queda evident que els mossos en aquesta ocasió van actuar com en d’altres (torturant i agredint sense cap motiu als detinguts).

 Degut a les pressions, les autoritats van arrestar als mossos acusats, però els van deixar sortir perquè deien que tenien problemes psicològics. Els van separar del cos però els hi paguen una pensió de més de mil euros.

 Un els nois sud-americans ha estat dos anys a la presó condicional. Van reclamar al Tribunal Constitucional i va refermar la sentència i li van augmentar la condemna. Ara ha recorregut a Brussel·les i esperen sentència.

Ciutat morta3

 En el documental queda molt clar que els mossos han actuat de forma xenòfoba am els empresonats. I que també han agafat als joves per la seva estètica alternativa. I per descomptat, que les altes instàncies de la Generalitat fan la vista grossa davant aquests successos. Ara, els joves empresonats injustament continuen la seva lluita perquè es faci justícia.

Ciutat morta1

 Aquest documental ha rebut un premi i per aquesta raó s´ha passat per la televisió -en un horari poc atractiu- i ha tingut un gran ressò a la premsa. El que ens ha quedat clar es que les actuacions dels mossos i de la justícia han de ser més transparents i que les autoritats han d’actuar amb més exigència amb els valors democràtics. Xavier Artigas y Xapo Otega, els directors del documental, no van agafar la estatuilla del premi al alcalde Xavier Trias en senyal de protesta.

Anuncis