BrewDog, la cervesa punk. Història d’una cervesa

Júlia Bröll, 3rC

BrewDog és una fàbrica de cervesa, fundada al 2007 a Escosia, per James Watt i Martin Dicky. Des d’el 2010 és l’empresa d’alimentació amb el creixement més rapid del Regne Unit.

James va estudiar dret però només va exercir 15 dies. I Martin va estudiar a la Universitat de Heriot la carrera de mestre cerveser i destil·lador de whisky. Tots dos compartien pis a Aberdeen. L’actual mestre cerveser és Stewart Bowman.

 En el 2007, eren dos empleats i un gos, anomenat Kraken; d’aqui ve el nom de la cerveseria BrewDog, el gos cerveser. Van produir 1.050 hl (1 hl = 100 l) per tant 105.000l.

cerveza 3

 En el 2009 inicien el programa Equity for punks (https://vimeo.com/125433330) que els inspira els orígens del nom de la seva cervesa més important, Punk ipa. Igual que el moviment musical Punk estava en contra de la música comercial i del poder establert, ells estan en contra de la cervesa comercial i industrial. Per tant, no volen treballar amb bancs ni demanar crèdits; per créixer, el que fan es vendre accions de la seva empresa al seus fans, i no cotitzen en borsa. També garanteixen que cap multi-nacional ni companyia pugui comprar grans paquets de accions. Amb aquest programa, al 2009, van aconseguir 1329 nous accionises. Aquest mateix any, van produir la ja mítica cervesa Tactical Nuclear Penguin amb 32% d’alcohol (ABV); fins a les hores la cervesa amb més alcohol del món.

ceerveza 10

 Per obtenir 32% d’alcohol pateix un procés de congelació, és a dir, congelen la cervesa i el primer que es congela és l’aigua, extreuen l’aigua congelada i augmenta el percentatge de alcohol i disminueix el volum de cervesa. Aquesta operació es realitza tres cops o més en funció del alcohol que es vulgui aconseguir. I els costos de producció són molt elevats. Una Tactical Nuclear Penguin pot costar sobre 65€.. Aqui pots veure com es fa la Tactical Nuclear Penguin:

https://www.youtube.com/watch?v=TGnX8z5Rxo4

 En el 2010 inauguren el seu primer bar a Aberdeen, la seva ciutat natal i ja són 39 empleats y un gos. Van produir 15.800 hl. Van elaborar The end of the story, la cervesa amb més percentatge d’alcohol del món fins aleshores, amb 55% ABV. L’ampolla estava dins d’un esquirol dissecat, creant molta polèmica entre els animalistes. Aquell mateix any guanyen la Medalla d’Or  amb Hardcore IPA al World Beer Cup. La cervesa Hardcore IPA té 9,2% ABV i 125 IBU’s, International Bitterness Units, graus d’amargor (Estrella Damm té 20 IBU’s).

 En el 2011 obren un bar al carrer més important de Camden, un dels barris més famosos de Londres. Per la inauguració, el protagonista va ser un tanc militar. En James i en Martin es van passejar pels carrers pujats al damunt. Tenen quatre bars, produeixen 26.750 hl de cervesa, són 6.567 socis, 67 empleats i un gos.

cerveza 2

 Al 2013 obren el seu primer bar fora del Regne Unit, a Estocolm. Per la inauguració van passejar un carruatge funerari ple de cervesa industrial i James disfressat de bisbe, com a símbol d’enterrar la cervesa dolenta. Si ho voleu veure clica aquí:

https://vimeo.com/66386056

Aquell mateix any aconsegueixen 4,25M £ amb el programa Equity for punks.

 Entre el 2013 i el 2014 inauguren una fabrica a Ellon, amb molt de terreny per créixer. Ara fan servir aquesta fàbrica i la vella, a Aberdeen, hi fan cervesa experimental. Brewdog produeix al voltant de 30 cerveses diferents cada any a part de les fixes.

 Al 2014 tenien 26 bars, van obrir locals a països com Japó, Brasil, Itàlia…Van produir 90.000 hl, eren  358 empleats i un gos, i 14.568 socis. Ara venen cervesa a 55 països diferents.

cerveza 1

 Després de la mort del gos de James, Kraken, ara tenen al Simcoe, un altre gos. Simcoe en anglès és el nom d’un tipus de llúpol, planta trepadora de la família de cànem que les seves flors femella s’utilitzen per donar aroma i amargor a la cervesa.

Bar barceloan2 cerveza5

 Al febrer de 2015 inauguren el seu primer bar a Barcelona.