“Mar i Cel”, el musical de l’any

Júlia Bröll i Núria Pujades 3rC i 3rB

 Mar i Cel és una obra de teatre musical, basada en l’obra d’Àngel Guimerà, amb el text de Xavier Bru de Sala i amb la música d’Albert Guinovart. L’any 1987, la companyia teatral Dagoll Dagom la va portar al teatre per primera vegada; després a l’any 2004 es va tornar a representar i actualment també s’està fent al teatre Victòria. Aquesta obra és remarcable per la seva espectacularitat escènica, ja que a l’escenari hi ha un vaixell que va girant.

Mar i cel 1

 BIOGRAFIA DELS AUTORS

 Àngel Guimerà i Jorge: Va néixer el 1845 a Santa Cruz de Tenerife. Fou un dramaturg, polític, i poeta en llengua catalana. Es va convertir en un dels màxims exponents de la Renaixença o “ressorgiment” de les lletres catalanes a finals del segle XIX.

 Xavier Bru de Sala i Castells: Va néixer el 1952 a Barcelona, és un escriptor i articulista català. És coneguda la seva dedicació a l’escena, amb versions de Cyrano de Bergerac, Pigmalió, o el llibret de Mar i Cel.

 Albert Guinovart i Mingacho: Va néixer l’any 1962 a Barcelona. Ha obtingut un gran reconeixement amb la seva carrera com a pianista i la seva creació com a compositor.

 ARGUMENT

 L’any 1609 a Madrid, el rei Felip III, juntament amb l’arquebisbe Riera, expulsa als moriscos amb l’oposició del Duc de Lerma.

 Vint anys més tard el vaixell del noble de València, amb les seves filles i un dels promesos, és assaltat per uns pirates que es fan amb el vaixell i posen a les cristianes com a presoneres per qui esperen aconseguir un bon rescat.

 Saïd, el capità, demana que una de les cristianes li curi les ferides; aquesta és Blanca, la noia que estava destinada a casar-se amb Ferran i filla del virrei.

Mar i cel 3

Les presoneres del vaixell no reben un tracte tant salvatge per part de Saïd com el que els pirates solen fer, sinó que salva als presoners de diferents maltractaments, el que fa que Blanca acabi sentint algo per ell, malgrat ella sigui cristiana i ell musulmà.

 Quan el virrei s’assabenta de l’amor entre ells rebutja la relació mentre que la tripulació comença a dubtar del lideratge del capità. Joanot, antic cristià, s’alia amb els cristians del vaixell, abans fa que el virrei firmi un contracte que diu que quan arribin a terra el nomenaran marquès a canvi d’alliberar-los. També els hi dona armes i començen a matar als pirates del vaixell, a tots menys a Saïd ja que el pare de Blanca el vol matar. Però quan Blanca s’assabenta, amenaça amb clavar-se una daga.

Mar i cel 2

Lliguen a Saïd i els deixen sols per que Blanca s’acomiadi d’ell, però Ferran, el promès de Blanca, li promet que si ella torna amb ell alliberarà a Saïd per què pugui tornar cap a Alger.

El virrei apareix a coberta i, en veure la seva filla abraçada a Saïd, dispara sobre ell i Blanca compleix la seva promesa clavant-se la daga, i cau sense vida en braços de Saïd. Finalment, ambdós són llençats al mar.